Ultrafiltrasyon Sistemleri Nerelerde Kullanılır

Yirminci asırla birlikte suyun kullanım alanlarının gelişmesi sonucunda, atık sularda oluşan kimyasal değişimler fazlalaşmış ve bakteri seviyesi de bir o kadar artmıştır.
Ultrafiltrasyon Sistemleri Nerelerde Kullanılır.

Bu nedenle denizlerimize karışan atık sular yüzünden maalesef doğal su kaynaklarımız da kirlenmekte ve arıtılması için verimli sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Endüstride kullanılan deniz suyu, nehir suyu arıtılırken hassas bir filtrasyon işlemi gerekir. Bu gibi arıtma yöntemleri için de ultrafiltrasyon sistemleri kullanılmaktadır.

Hiç su hakkında düşündüğünüz oldu mu? Yaşam kaynağımız su diyerek geçiştirilen, lıkır lıkır içilen, diş fırçalanan, duş yapılan, çamaşır yıkanan ve daha bir sürü örnekleme yapılabilecek olan su! Günlük yaşamımızın bir parçası olan bu sular, kullanım alanlarımıza varana kadar hangi aşamalardan geçiyor? Nasıl bir arıtma sistemi kullanılıyor biliyor musunuz?

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte arıtma sistemleri de gelişti ve insan müdahalesine gereksinim duyulmadan çalışan 'Ultrafiltrasyon Sistemleri' kullanılmaya başlandı. Özellikle deniz suyu, nehir suyu ve kuyu suyu gibi, kirlilik oranı yüksek ve değişkenlik gösteren suların arıtılmasında kullanılan ultrafiltrasyon sistemleri, yaptığı hassas filtrasyon işlemi sayesinde bu suları endüstriyel sahalara taşımaktadır.

Yalnızca deniz sularını değil, yapısı fazlasıyla bozulmuş olan atık sularının arıtılmasında da ultrafiltrasyon sistemleri kullanılır. Tarımsal, evsel ya da endüstriyel kullanımlardan sonra, şehir caddelerinde biriken yağışların yüzeyaltına inmesi ile kirlenen her su, atık su haline gelir ve geri dönüşüm için bazı aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Bu aşamalardan geçerken bazı sular fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemler görür. Ancak unutmamak gerekir ki en sağlıklı olanı, hiçbir işlemden geçmeden arıtılan suların kullanılması gerçeğidir. Ultrafiltrasyon sistemleri ile arıtılma yapılırken, doğal kaynak suyu veya atık sular olsun, işlem sırasında hiç bir kimyasal madde kullanmaz.

 

Ultrafiltrasyon Sistemlerinin Avantajı Nedir?

Ultrafiltrasyon modülleri, mebran yapısı sayesinde hiçbir kimyasal madde kullanımına ihtiyaç duymadan, tüm mikroorganizmaları ve bakterileri arıtabilmektedir. Diğer bir deyişle, gözle görülmeyen her türlü bakteriyi, bir elek vazifesi görerek tutar ve geri kalan suyu diğer bölüme aktarır. Dolayısıyla organik madde gideriminde son derece mükemmel bir filtrasyon işlemi gerçekleştirmiş olur. Üstelik bu işlemi, suyun tüm fiziksel özelliklerini en üst düzeyde tutarak, kimyasal yapısını da bozmadan yapar. İşte bu nedenle ultrafiltrasyon sistemleri kullanmanın en önemli avantajı, suları arıtırken, suya katkı maddesi vermemesi ve atık ürün bırakmamasıdır.

 

Ultrafiltrasyon Sistemlerinin Kullanım Alanları

  • Kuyu, göl ya da dere sularının kullanıldığı içme suyu üretim tesislerinde
  • Göl ya da dere gibi sulardan proses suyu üretiminde
  • Atık su geri kazanım tesislerinde
  • Tek tip kimyasala maruz kalan oto yıkama ya da çamaşırhane gibi yerlerdeki atık suların geri dönüştürülmesinde
  • Süt, Peynir altı suyu gibi ürünlerin protein ve yağ konsantrasyonunun sağlanmasında. Ultrafiltrasyon sistemlerinden söz ederken, her ne kadar deniz suyu veya atık sulardan bahsedilse de, sistem yapısından ötürü süt üretim tesislerinde de rahatlıkla kullanılmaktadır. Ultrafiltrasyon sistemi sayesinde, daha az sütle daha çok üretim yapılabilmektedir. Avrupa'da uzun yıllardır süt sanayisinde kullanılan bu sistemler bilinirliği arttıkça, kuşkusuz daha çok rağbet görmeye başlayacaktır. Ultrafiltrasyon sisteminde kullanılan uygulama ile peynir altı suyu konsantresi elde edilir. Böylece elde edilen protein tozu bebek maması gibi çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır.