Hemodiyaliz Hastalarının Tedavi Sürecine COVID-19 Etkisi

Mobil hemodiyaliz sisteminin kolay kullanımı ve kolay taşınabilirliği ile yoğun bakımlarda yatan diyaliz hastalarının bir yandan Covid-19 tedavisi devam ederken diğer yandan hemodiyaliz tedavilerine devam etmeleri sağlanır.
Hemodiyaliz Hastalarının Tedavi Sürecine COVID-19 Etkisi.

Böbrek yetmezliği ileri derecede olan hastalar, aldıkları besinlerin vücutlarında parçalanması sonucunda ortaya çıkan ve normalde idrarla dışarı atılması gereken; zararlı maddeleri ve fazla suyu vücutlarından atamazlar. Hemodiyaliz tedavisi, vücuttan uzaklaştırılmayan zararlı maddelerin ve fazla suyun atılması sağlanır.

Hemodiyaliz tedavisi için ihtiyaç duyulan su kalitesi önemlidir. Sağlıklı bir insanın günlük su tüketimi 2L kadarken, diyaliz hastalarının bir diyaliz seansında tükettiği su miktarı 120 L kadardır. Bu suyun içme suyu değerlerinden yaklaşık olarak 100 kat daha saf olması gerekmektedir. Bundan dolayı sular farklı işlemlerden geçerek arıtılır ve istenilen su kalitesine ulaşılır.

Covid-19 virüsünün Türkiye’de görülmesiyle birlikte başlıca belirtilerinden olan ateş diyaliz hastalarında görülmeyebilir ve vücutlarında biriken sıvı ile oluşan öksürük nedeniyle dikkatli takip edilmeleri gerekmektedir.

Covid-19 testi pozitif çıkmış bir diyaliz hastasının bir yandan Covid-19 tedavisi devam ederken bir yandan da diyaliz tedavisi devam etmelidir. Türkiye’de en fazla virüsün görüldüğü İstanbul ilinde çok az hastanenin yoğun bakım ünitelerinde hemodiyaliz cihazları bulunmaktadır.  Diyaliz hastalarının ortalama olarak haftada 3 gün almaları gereken hemodiyaliz tedavisi hayati derece de önem taşımaktadır.