Atık Sularda Bulunan Virüsler Nasıl Bertaraf Edilir ?
Atık su tesislerinde yapılan arıtıma işlemlerinin yanı sıra, kritik öneme sahip hastanelerin sıvı tıbbi atıklarının dezenfekte işlemi de önem taşımaktadır.
Covid-19 virüsü Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak kısa bir zamanda dünyayı etkisi altına aldı. Korona virüsü ile günlük alışkanlıklarımız giderek farklılaşmaya başladı. Hijyen kurallarına ve dezenfekte işlemlerine daha fazla dikkat etmeye başladık. Ellerimizi sık sık bol su ve sabunla 20 saniye kuralına uyarak yıkamak, dışarıdan aldığımız paketli ürünleri dezenfekte etmek, sebze ve meyveleri sirkeli sularla yıkamak gibi alışkanlıklar günlük rutinimiz oldu.
Dışarıdan gelebilecek her türlü bakteri ve virüsü bu alışkanlıklarla bertaraf ederken, atık suların ileride önemli bir sorun haline gelebileceğini aklımızdan çıkardık. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsünde yapılan bir araştırmaya göre atık su tesisinde, aynı zamanda Amsterdam ve Covid-19 virüsünün yaygın olduğu Tilburg şehir kanalizasyonlarında rastlanan Covid-19 virüsü ile atık suları dezenfekte ve nötralize ederek kanalizasyonlara deşarj edilmesinin önemi kanıtlanmış oldu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Korona virüsünün pandemi ilan etmesiyle hastanelerde düzenlemeler yapılmaya başlandı. Covid-19 testi pozitif çıkan hastaların odalar da tek kişi kalmaları, ayrı tuvalet kullanmaları ve sıklıkla ellerini yıkamaları gerektiği aynı zamanda sağlık çalışanlarının her yeni hastada eldiven ve önlüklerinin değiştirmesi gerektiği, hasta odalarının sıklıkla dezenfekte edilmesi gibi önlemler alınmaktadır.