Topraksız Serada Su Arıtma Sistemleri

Topraksız tarım, toprak yerine volkanik kayaların, perlit, kaya yünü veya taş yünü gibi maddelerin kullanıldığı, bitkinin ihtiyaç duyduğu mineralleri su yolu ile bitkiye verme işlemidir.
Topraksız Serada Su Arıtma Sistemleri.

Tarım alanlarının artan nüfus, küresel ısınma gibi nedenlerle verimsiz hale gelmesi topraksız tarımı ön plana çıkarmaktadır. İklim şartlarının müsait olmadığı yerler, topraksız sera yöntemi ile tarımsal üretim ortamı oluşturmaktadır. Topraksız tarımın katlı sistemlerle ürün miktarı ve verimi, topraklı tarıma göre 3’e katlanmaktadır. İlk kurulum maliyeti yüksek olmasına rağmen üretim verimi nedeni ile işletmeye büyük bir maddi tasarruf sağlamaktadır.

Topraksız tarım, ürünün daha lezzetli ve sağlıklı yetişmesine olanak sağlamaktadır. Gübreleme, ilaçlama ve aşırı sulama gibi uygulamalara ihtiyaç duymamaktadır. Güneşin zararlı olan UV ışınlarının ürüne ulaşmasını engellemek için özel sera malzemeleri kullanılır ve bilgisayar kontrollü sistemlere ihtiyaç duyulur.

Topraksız Tarımın Olmazsa Olmazı; SU!

Çünkü; ürünün ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineraller özel sulama yöntemleri ile bitkiye verilmektedir. Bu noktada ürünün kalitesinin artması için kullanılan suyun karakteristiği de büyük önem taşıyor. Toprak yetiştiriciliğinde demir, çinko mangan gibi elementlerin fazlalığı veya ph ve tuzluluk, bitkinin gelişimi için büyük sorunlar oluşturur. Topraksız tarımda, Su Arıtma Sistemleri ile suda istenmeyen maddeler, tuzluluk vs. giderilmektedir. Bu giderim Reverse Osmosis Sistemleri ile sağlanır ve topraksız tarımın temel taşıdır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarlarda mineral ve vitamin bitkiye daha sonra verilir, böylelikle kontrollü büyüme sağlanır. Bu tarım yönteminde kullanılan suyun debisi ölçülebildiği için su israf edilmez.

Tarım yapılacak alanda nehir suyu, kuyu suyu gibi kaynaklar kullanılabilir. Su ihtiyacı fazla olduğundan genel olarak doğal kaynaklar tercih edilir. Su Arıtma Sistemleri ile ham su karakteristiği ne olursa olsun, istenilen arıtılmış su kalitesine ulaştırılır ve bitkiler için en uygun hale gelen su tarımda kullanılır.

Bu tarım yönteminin en büyük avantajı mikrop, bakteri ve parazitleri bitkilerde bulundurmamasıdır.