Su Yumuşatma Sistemine Neden İhtiyaç Duyarız

Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Bu iyonlardan kalsiyum ve magnezyum, suda sertliğe neden olan iyonlardır. Suda bulunan kalsiyum ve magnezyum miktarı sudaki sertlik miktarını belirler ve genelde sertlik birimi olarak Fransız Serliği kullanılır.
Su Yumuşatma Sistemine Neden İhtiyaç Duyarız.

Suların sertlik derecesi aşağıdaki gibi sınıflandırılır;

Çok Yumuşak Sular 0 - 7 F

Yumuşak Sular 7 - 14 F

Orta Sert Sular 14 - 21 F

Oldukça Sert Sular 21 - 32 F

Çok Sert Sular 32 - 54 F


Suyun sertlik derecesi, insan sağlığını doğrudan etkilemese de ekonomik ve estetik bakımdan çok önemlidir. Sert sular sanayide üretimde kullanmak, yemek pişirmek ve çamaşır yıkamak için elverişli sular değildir. Fazla sabun sarfına neden oldukları ve endüstride kazan ve borularda kireç oluşumuna yol açtıkları için tercih edilmezler. Kalsiyum ve magnzeyum iyonlarının sebep olduğu sertlik iyon değiştirme yöntemiyle giderilir, yani su yumuşatılır.

 

Sert Suların Zararları Nelerdir

1.         Kireç sıcak su borularının çapını küçültür ve sıcak su borularının tıkanmasına neden olur, yıpratır. Bu da kalorifer, çamaşır makinası ya da endüstriyel sistemler için önemli bir sorundur. Özellikle büyük üretim tesislerinde üretim veriminin düşmesine neden olur.
2.         Sert sularda bulunan Ca+2 veya Mg+2 iyonları sabunla tepkimeye girerek sabunun köpürmesini engeller, böylelikle sabunun fazla harcanmasına neden olur. Bu hem ev kullanımında hem de üretim yapan tesislerde özellikle kimya sektöründe su ve deterjan tasarrufu için önemlidir.
3.         Sertlik oluşturan iyonlar kumaş üzerinde çökelti oluşturur ve kumaşın yıpranmasına, renginin solmasına neden olur. Özellikle tekstil sektöründe bu yüzden tercih edilmektedir.

4.         Lavabo, musluk ve diğer benzeri yüzeylerde kireç lekelerine neden olur

5.         Çamaşır makinası, bulaşık makinasu, ütü, su ısıtıcısı gibi elektirkli cihazlarda kireç birikmesine neden olur ve elektrik tüketimini de arttırmış olur.

 

Su Yumuşatma Sisteminin Çalışma Prensibi

Suda bulunan Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının sebep olduğu sertliği gidermek için iyon değiştirici katyonik reçinler kullanılır. Bu reçineler sodyum formundadır. Su Yumuşatma Sistemleri tam otamatik sistemlerdir.

Su içi reçine dolu filtreden geçirilir. Suda bulunan sertlik iyonları sodyum iyonları ile yer değiştirir. Böylelikle su yumuşatılmış olur. Belli miktarda sert su, su yumuşatma filtrasyon sisteminden geçtikten sonra, reçine tanecikleri sertlik mineralleri ile kaplanır. Sertlik iyonlarının reçineye tekrar tutunabilmesi için sistem tuzlu su (NaCl) ile rejenerasyona girer. Tuzlu su içi reçine dolu tanka verilir ve reçine sodyuma doyar.  Yıkama işleminde kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından bloke edilen reçine tuzun klörü ile birleşerek drenaj hattından atık su olarak dışarıya atılır.

Su Yumuşatma işlemi bu şekilde reçine doydukça otomatik olarak rejenerasyona girerek devam eder.