Su Yumuşatma Sistemi
Sert suyun, insan sağlığına da olumsuz etkileri olduğu gibi, günlük yaşamda kullanılan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü gibi elektronik aletlere ve su tesisat sistemlerine, içinde barındırdığı kireç yüzünden zarar vermektedir. Sert su, iyon fazlalığı sebebi ile daha fazla kimyasal madde kullanımına da yol açar. Endüstride de daha fazla temizlik maddesi ve enerji sarfiyatına sebep olur. Sert suyu daha elverişli hale getirmek için su yumuşatma yöntemi kullanılmaktadır.
Sert Suların Zararları;
- Kireç, sıcak su borularının çapını küçültür ve sıcak su borularının tıkanmasına neden olur. Bu da kalorifer, çamaşır makinası ya da endüstriyel sistemler için önemli bir sorundur. Özellikle büyük üretim tesislerinde üretim veriminin düşmesine neden olur ve maliyetleri yükseltir. Kazan daireleri için de suyun yumuşak olması büyük önem taşımaktadır. Son zamanlarda birçok öncü kazan üreticisi, garanti koşullarının sağlanması için yumuşatma sistemini zorunlu tutmaktadır.
- Sert sularda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonları, sabunla tepkimeye girerek sabunun köpürmesini engeller. Böylelikle fazla sabun harcanmasına neden olur. Bu hem ev kullanımında hem de üretim yapan tesislerde özellikle kimya sektöründe su ve deterjan tasarrufu için önemlidir.
- Sertlik oluşturan iyonlar, kumaş üzerinde çökelti oluşturur ve kumaşın yıpranmasına, renginin solmasına neden olur. Özellikle tekstil sektöründe bu yüzden tercih edilmemektedir.
- Lavabo, musluk ve diğer benzeri yüzeylerde kireç lekelerine neden olur.
- Çamaşır makinası, bulaşık makinası, ütü, su ısıtıcısı gibi elektrikli cihazlarda kireç birikmesine neden olur ve elektrik tüketimini de arttırmış olur.
- Sert sular, oto yıkamalarda arabaların üstlerinde beyaz kireç lekeleri bırakır ve araçların çizilmesine neden olmaktadır.
- Kaplama endüstrisinde sert ve iyonlu sular, yüzey üzerinde kalıntı bırakmaktadır. Bunlara örnek olarak tencere, tava ve seramik gibi ürünleri verebiliriz.
- Sert sular, içinde bulundurduğu kireç miktarı yüzünden mutfak ve gıda tüketiminde kullanılmamalıdır.
Su Yumuşatma Nedir?
Su yumuşatma; katyonik reçine kullanılarak, suyu kalsiyum ve magnezyum olan sertlik iyonlarından arındırma sürecine verilen addır. Bu işlem iyon değiştirme yöntemiyle gerçekleşmektedir.
İçi reçine dolu filtreden geçirilen su, magnezyum ve kalsiyum iyonlarını süzgeçte bırakarak, sodyum iyonlarını alır. Bu şekilde su sertliğini kaybeder ve yumuşamış olur.
Su Rejenerayonu nedir?
Sert su, su yumuşatma sisteminden geçtikten sonra, reçine filtresi, sertlik mineralleri ile kaplanır. Sertlik iyonlarının reçineye tekrar tutunabilmesi için sistem, tuzlu su ile rejenerasyona girer. Tuzlu su, içi reçine dolu sisteme verilir ve yeterli sodyum miktarını yeniden alır. Yıkama işleminde kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından bloke edilen reçine, tuzun kloru ile birleşerek drenaj hattından atık su olarak dışarıya atılır. Su Yumuşatma işlemi bu şekilde reçine doydukça otomatik olarak rejenerasyona girerek devam eder.
Su yumuşatma işlemi hem insan sağlığını korumak için hem de ekstra maliyeti önlemek adına yapılması gereken bir işlemdir.