Saf Su Arıtma Sistemleri Nerelerde Kullanılır

Saf su dendiğinde, eğer hakkında hiçbir bilgiye sahip değilseniz, aklınıza ilk gelen yağmur suyu olur. Kaldı ki, sanıldığının aksine yağmur suyu da tam olarak saf su değildir. Çünkü her su içinde mineraller barındırır.
Saf Su Arıtma Sistemleri Nerelerde Kullanılır.

Ancak işlem görerek, içindeki çözünmüş minerallerden arındırılmış sular için saf su diye bahsedilebilmektedir. Saf su elde edebilmek içinse deiyonize sistemler kullanılır. Peki sular ne amaçla saf su haline dönüştürülür, nerelerde kullanılır fikriniz var mı?

Deiyonizasyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Suyun içinde çözülmemiş halde bulunan mineral tuzları, pozitif yüklü katyonlar ve negatif yüklü anyonlara ayrılır. Deiyonizasyon işlemi de, bu iyonların giderilmesi işlemidir. İyonların miktarı en düşük seviyelere indirilerek saflaştırma işlemi yapılır ve böylece su molekülü yeniden oluşturulur. Deiyonize işlem sonucunda pozitif ve negatif yüklü iyonlarından arındırılan su, yüksek oranda saflaştırılarak saf su elde edilmiş olur.

Saf Suyun Kullanım Alanları

Saf su, tıptan tutun da sanayilerde hatta evlerde bile kullanım alanına sahiptir. Akvaryumlardan otomobil aküsüne, kozmetik sanayiden tekstile, alkollü içecekten meyve sularına kadar pek çok yerde saf su kullanıldığına tanık oluruz. Deiyonize işlemden geçirilmiş saf su, özellikle de ilaç sektörü için önem taşımaktadır.

İçme Sularında: Doğal kaynakların olmadığı kurak yerlerde, az mineralli kaynak sularına alternatif olarak, saf su içme suyu olarak kullanılmaktadır. Günümüzde su kaynaklarının kirli olduğu bazı ülkelerde deiyonizasyon işleminden geçirilen bazı sular, saf suya dönüştürülerek içine mineral eklendikten sonra içme suyuna dönüştürülmektedir.

Meşrubat Sanayiinde: Meyve suları konsantre edilerek üretilirler, bunun nedeni de raf ömürleri, taşıma ve depolama maliyetlerini azaltmaktır. Satıştan önce de sulandırılarak pastörize edilirler. Bu işlemler sırasında da deiyonize işlemden geçirilmiş su kullanılarak aroma kaybı yok edilmeden meyve suları üretilir.

Döküm Sanayiinde: Kalıp soğutma suları, döküm sanayisinde önemlidir. Kalıpların içinde oluşan taşlar ürün kalitesini ve üretim hızını etkilediğinden, soğutma suları deiyonize işlemlerinden geçer.

Tekstil Sanayiinde: Tekstil boyaları hazırlanırken suyun yıl boyu değişkenlik göstermesi, tekstil boyalarındaki istikrarı ve kaliteyi etkilediğinden, deiyonize sistemlerle işlenen yüksek kaliteli saf suları kullanmaktadırlar.

Kimya Sanayii: Otomobillerde kullanılan antifiriz ya da tutkal gibi çeşitli kimyevi maddelerde deiyonizasyon sistemleri ön plana çıkar. Üretimde kullanılan saf su, ürün kalitesini arttırır ve üretimdeki zaman kaybını azaltır.

İlaç Sanayii: Herkes sağlıklı olmak ister. Ancak, işin içine hastalık girdiğinde kuşkusuz hastaneler ilk durağımız haline gelir. İlaçlarsa tedavinin olmazsa olmazıdır. Enjeksiyon kullanarak insana verilen ilaçların imalatında saf su ön plandadır. Özellikle de hastanelerin diyaliz bölümlerinde kullanılan diyaliz makinaları, deiyonize sistemle elde edilen saf sularla beslenmektedir.